Чорнобиль в серці України

Серед подій другої половини ХХ століття, якими насичена історія українського народу, Чорнобильська трагедія посідає особливе місце. Це зумовлюється різноплановим та масштабним впливом аварії на всі аспекти життя суспільства. Вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, що стався в ніч на 26 квітня 1986 р., спричинив значні економічні, медичні, екологічні та морально-політичні наслідки для України, Білорусі й Росії, багатьох країн Європи та в цілому північної півкулі. Тема Чорнобильської трагедії актуальна для всіх поколінь. І в сучасному світі події, що трапилися квітневим ранком на околиці міста Прип’ять, обговорюються доволі часто.

Сьогодні в Дитячо-юнацькій бібліотеці для студентів ІІ курсу «Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проведено кіносеанс пам’яті «Чорнобиль в серці України, а його тінь по всій Землі», присвячений трагедії Чорнобиля. Присутні дізналися про будівництво потужної атомної електростанції в Чорнобилі, про чорний квітневий день, коли стався вибух, про подвиг ліквідаторів-чорнобильців, які ризикуючи собою, першими прийняли на себе вогонь атомної катастрофи. Студенти ознайомились з літературою, яка представлена на книжковій виставці «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять». Не забути про страшні картини вибуху, евакуації та покалічених життів нам допомагає художня література і публіцистика. Саме через художнє слово передається із покоління в покоління інформація про Чорнобильську АЕС та аварію, що закарбувалася у серцях мільйон людей. Події Чорнобильської трагедії знайшли відображення у творчості багатьох: В. Яворівський «Марія з полином у кінці століття», Ю. Щербак документальна повість «Чорнобиль», Д. Павличко поезія «Листок», Б. Олійник поема «Сім», М. Луків поема «Біль і пам’ять», М. Сингаївський «Обпалена мужність», Л. Горлач поема «Зона», С. Йовенко поема «Вибух», І. Драч «Чорнобильська мадонна» та інших.

Також студенти переглянули документальні стрічки про мирне, спокійне та розвиваюче місто Прип’ять до трагедії та після. Працівник бібліотеки запалила поминальну свічку – свічку надії, а юнацтво схилило свої голови перед усіма, кого вже немає з нами.

Урятований світ — найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин...

/Files/images/250423/1.jpg

/Files/images/250423/2.jpg

/Files/images/250423/3.jpg

/Files/images/250423/5.jpg

/Files/images/250423/4.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 177