Микола Лемик – борець за Українську державу

23 вересня до Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя завітали Тарас Шах, автор видання про Миколу Лемика «Народжений для подвигу»; Дмитро Сапіга, директор видавництва «Каменяр» та Олександра Миськів, донька племінниці Миколи Лемика.

«ЗДОБУДЕШ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ АБО ЗАГИНЕШ В БОРОТЬБІ ЗА НЕЇ», - у цьому завжди був переконаний Микола Лемик. 19-річний член ОУН, відомий своїм атентатом (замахом) на радянського консула, здійсненого у Львові у 1933 р. на знак протесту проти Голодомору 1932–1933 років, за що отримав пожиттєвий термін ув’язнення. З початком Другої світової війни М.Лемик включився до активної підпільної діяльності, а в 1941 р. очолив похідну групу ОУН, що прямувала на схід, до Харкова. Однак у жовтні 1941 р. Микола Лемик був заарештований польовою нацистською жандармерією у Миргороді та розстріляний. Останніми словами його були: «Я український революціонер-самостійник, гину за Самостійну Українську Державу».

Саме про життя та діяльність Миколи Лемика, а також про вшанування пам’яті українського патріота в Миргороді говорили зі студентами почесні гості.

Приємним сюрпризом для бібліотеки коледжу стали подаровані книги про борців за Державність та Незалежність України.

/Files/images/lemik/4.jpg

/Files/images/lemik/3.jpg

/Files/images/lemik/1.jpg

/Files/images/lemik/2.jpg

/Files/images/lemik/5.jpg

/Files/images/lemik/6.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 93