14 жовтня - День українського козацтва. День захисника України. Свято Покрови Пресвятої Богородиці

/Files/images/kozatstvo/4.jpg Тече вода в сине море,
Та не витікає;
Шука козак свою долю,
А долі немає.
Пішов козак світ за очі;
Грає синє море…

Т.Г.Шевченко

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. І водночас у цей день відзначається День українського козацтва та День захисника Вітчизни. Цей день – данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців в боротьбі проти численних ворогів, які в ХУ-ХУІІ століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі.
Фундаментом всього українського козацтва була Запорізька Січ. Це був політичний центр республіки. Гетьмани Запорізької Січі мали великі урядові повноваження. Вони захищали землі і народ від зовнішнього ворога, вели міжнародні переговори від імені народу, вирішували глобальні питання, що стосувалися загального розвитку держави.
Саме тому, ми підібрали добірку цікавих книг та відео, з якими і просимо вас, шановні користувачі, ознайомитися.

/Files/images/kozatstvo/книга1.jpg

Шевчук Валерій. Козацька держава / В. Шевчук. – К. : Абрис, 1995. – 392 с.

Книга відомого сучасного українського письменника та історика розповідає про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави, створеної гетьманом Богданом Хмельницьким, яка проіснувала на нашій землі більше століття. Автор використовує великий літературний і документальний матеріал, досліджує процес становлення української самосвідомості.

/Files/images/kozatstvo/книга2.jpg

Яворницький Д. І. Історія запорізьких козаків / Д. І. Яворницький. У 3-х т. – Львів: Світ, 1990. –319 с.


Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471-1734 рр..
На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва.
Висвітлюються питання соціально-економічних історій, суспільного устрою, життя та побут запорозького козацтва, описані територія й кордони, природні умови Запорізької Січі. Для викладачів, студентів, істориків, етнографів, пропагандистів.

/Files/images/kozatstvo/книга3.jpg

Фігурний Ю. Історичні витоки українського лицарства : нариси про зародження і розвиток козацької традиційної культури та національне військове мистецтво в українознавчому вимірі / Ю. Фігурний. – К. : Стилос, 2004. – 308 с.

Книга знайомить читачів з історичними витоками українського лицарства -козацтва. Автор досліджує проблему зародження і розвитку козацької традиційної культури та національне військове мистецтво в українознавчому вимірі. У книзі розглядаються стародавні елементи козацького культурного комплексу, які пов’язують його з мілітарною культурною традицією багатьох індоєвропейських народів. Окремі нариси присвячені вишколу молодих воїнів, культу воїнів-звірів, культам коня та меча-шаблі, кобзарям, символіці червоного кольору, особливому ставленню воїна до жінки, я також побратимству, лицарському кодексу, впливові козацької культура на українське державотворення та правотворення.

Книга розрахована на викладачів та студентів історичних факультетів вищих навчальних Закладів, усіх тих. хто цікавиться історією та культурою українського лицарства – козацтва.

/Files/images/kozatstvo/книга4.jpg

Голобуцький В. О. Запорізька Січ в останні часи свого існування: 1734–1775 рр. / В. О. Голобуцький. – Дніпропетровськ : Січ, 2004. – 421 с.

Одному з найбільш захоплюючих періодів історії запорозького козацтва, так званої Нової Січі (1734–1775 рр.), присвячена книга відомого українського радянського історика проф. В. О. Голобуцького.
Використавши численні архівні матеріали та інші джерела, автор змалював яскраву картину життя та боротьби славнозвісних запорожців.
З великим інтересом читаються сторінки книги, на яких зображено тяжке становище нижчих верств запорозького населення, участь запорозького козацтва в російсько-турецькій війні 1768—1774 рр., в антифеодальній і національно-визвольній боротьбі народів царської Росії, а також епізоди ліквідації царизмом Запорізької Січі у 1775 р.

Виступ кінних козаків-каскадерів у Європі

День захисника України - важливий день для нашої країни, для кожного з нас. Ми дякуємо нашим захисникам, які віддали своє життя за спокій у наших оселях та мир у нашій країні.

Схиливши голови, давайте прослухаємо пісню про синів, які не повернулися...

Кiлькiсть переглядiв: 609